Zachowaj świeżość sezonowych owoców i warzyw dzięki azotowi

Udostępnij

Cukinia, pomidory, brzoskwinie i truskawki! Świeże owoce i warzywa są wspaniałe, aby cieszyć się nimi podczas letnich miesięcy, ale mogą również mieć krótszy okres przydatności do spożycia, gdy są narażone na działanie tlenu.

Tlen wspiera życie. Dlatego właśnie żywność psuje się pod wpływem tlenu. Naturalne mikroorganizmy i enzymy znajdujące się w produktach (bakterie tlenowe, drożdże i pleśń) rosną szybko, gdy pobierają tlen i wypuszczają dwutlenek węgla. Możesz podziękować katalazie i peroksydazie za to, że twoje pokrojone jabłka stały się brązowe.

Wdrożenie przechowywania w kontrolowanej atmosferze z wykorzystaniem azotu może sprawić, że produkty będą dłużej świeże. Stosując bezolejowe sprężarki powietrza Atlas Copco w połączeniu z generatorem azotu na miejscu, dostawcy żywności mogą utrzymywać produkty w stanie świeżości dzięki czystemu azotowi o czystości 99,9%. Jest to lepsza alternatywa dla kosztownych butli z azotem i zbiorników z cieczą.

Zastąpienie powietrza atmosferycznego (składającego się w przybliżeniu z 78 procent azotu i 21 procent tlenu) azotem nie tylko obniża poziom tlenu, ale także poziom wilgotności w magazynach. Proces ten wydłuża okres przydatności do spożycia bez wpływu na smak i kolor żywności. Azot pomaga również w transporcie produktów na większe odległości, aby mogły dotrzeć do osób, które mogą nie mieć dostępu do lokalnych świeżych produktów.

Chcesz dowiedzieć się więcej o ofercie generatorów azotu firmy Atlas Copco? Odwiedź nas na stronie www.atlascopco.com/nitrogen-usa!